Landelijke Dag tegen Pesten

 Kinderpraktijk De Dappere Draak in Landsmeer vraagt op de Landelijk Dag tegen Pesten (vrijdag 19 april) aandacht voor pesten en de immense impact die het kan hebben als je niet ingrijpt. De Dappere Draak helpt kinderen die gepest zijn met de door de Stichting Omgaan met Pesten ontwikkelde Sta Sterk Methodiek.

“Het is natuurlijk heel verdrietig om te zien dat er – ondanks de inzet van scholen en antipest-protocollen – nog steeds veel gepest wordt. Als ik zie wat het met kinderen – en met hun ouders – doet, weet ik weer waar ik het voor doe,” vertelt Inge van der Schee, eigenaar en oprichter van De Dappere Draak. “De impact van pesten blijft onverminderd groot en kan heel veel schade en trauma teweegbrengen. Daarom bied ik kinderen van de basisschoolleeftijd trainingen aan waarin ze leren dat pesten meer over de pester zegt dan over hen. Dat het goed is om voor jezelf op te komen omdat je je daar sterker door voelt. Dat het fijn is om iets weerbaarder te zijn en dat het helpt als je positieve gedachtes hebt.”

De trainingen die De Dappere Draak aan kinderen geeft zijn gebaseerd op de Sta Sterk Methodiek van Stichting Omgaan met Pesten die dit jaar 15 jaar bestaat. De stichting is naast een opleidingsinstituut ook een kennis- en expertisecentrum op het gebied van pesten en sociale veiligheid. Stichting Omgaan met Pesten wil kinderen, hun ouders, leerkrachten en professionals helpen het pesten tegen te gaan en te voorkomen. De Sta Sterk Training is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies en de richtlijn Pesten van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

“Scholen die zeggen dat er op hun school niet gepest wordt, hebben het niet helemaal begrepen,” benadrukt Van der Schee. “Pesten komt altijd en overal voor. Vaak gebeurt het buiten het zicht van leerkrachten, of vindt het online plaats. Het vergt behoorlijk wat lef om toe te geven dat er op jouw school wél gepest wordt. De kunst is om daar eerlijk over te zijn en met elkaar te zoeken naar een goede oplossing. Het ergste is om het te ontkennen en je hoofd weg te draaien. Helaas gebeurt dat in de praktijk vaker dan we denken. Voor kinderen is het zó belangrijk om gehoord en gezien te worden, zeker als het om pesten gaat. De kinderen die bij mij in training komen help ik door ze weerbaarder te maken, ze te leren voor zichzelf op te komen, door af en toe denken: je kunt zeggen wat je wilt, maar ik ben goed zoals ik ben. Als je daar zelf in durven te geloven, ongeacht wat een ander over je zegt, dan heb ik mijn missie volbracht.”

Van der Schee hoopt dat de Landelijke Dag tegen Pesten door scholen wordt aangegrepen om eens kritisch naar het veiligheidsgevoel van hun leerlingen te kijken. Het blijft een feit dat 1 op de 10 kinderen gepest wordt. Ook ouders wil Van der Schee op het hart drukken iets te doen als ze zien dat hun pest of gepest wordt. “Je faalt echt niet als ouder als je toegeeft dat je kind hulp nodig heeft. Kinderen leren op school wél hoe ze moeten lezen en rekenen, maar hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan, of hoe ze voor zichzelf op moeten komen, leren ze gek genoeg nergens.” Dat gat probeert De Dappere Draak te dichten.
Meer info: www.dedapperedraak.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.